EUROfEST : ROMÂNIA SI CULTURILE EUROPENE LA MONTRÉAL in PARCUL JEAN-DRAPEAU

« Week-ends du Monde », organizat de Primaria Montreal si Societatea Parcului Jean-Drapeau a sarbatorit anul trecut a 10-a editie. Din iulie 2006, Association ROCADE organizeaza in cadrul eurofest 2015acestui parteneriat spectacolul-maraton EUROfEST: Romania si culturile europene la Montreal. Editia din acest an a EUROfEST, a 9-a, va fi marcata de foarte multe surprize, intre care si aceea ca membrii comunitatii romanesti isi vor oferi un minunat prilej de sarbatoare.

Duminica, 5 iulie 2015, de la orele 14.00 la 22.00, sarbatoarea estivala va avea in program muzica de petrecere si dans cat ne tin puterile, cu artisti din comunitatea romaneasca din Montreal, carora li se alatura artisti din comunitatile culturale ale Europei de Est si centrale.

Prezentatorul acestei editii va fi nimeni altul decat ADRIAN ARDELEAN, spectator nelipsit al editiilor EUROfEST si campion al evenimentelor comunitare, pe care le condimenteaza de fiecare data cu umorul ardelenesc sau cu pasiunea sa de a canta folclor.

Intre numele cele mai indragite, TRIO PLUS cu DANIEL LAZAR, PAULA ALECU, CALIN APIAN si invitata lor speciala, tanara LORENA, ansamblurile artistice ale Scolii romanesti JUNIMEA: JEUNESSE - RICHESSE DE MONTREAL, precum si tânara trupa de teatru RIDENDO, condusa de Alexandra Tutuianu si Maria Ionicescu, reprezentata in cadrul programului EUROfEST de tinerii artisti : Veronica Mieila, Alexandru Tutuianu, Emil Cotrigasanu.

De la orele 18.00 la 19h30 va avea loc un program realizat de DJ Radu & emisiunea de radio ACASA LA ROMÂNI. Dupa discursurile oficiale, seara va fi continuata cu muzica de dans si voie-buna, intr-un program compus din melodii romanesti si est-europene.

Ca in fiecare an, nu vor lipsi produsele specifice bucatariei europeno-balcanice: mititei, gulas, kurtos-kolacs, carnati vienezi, polonezi, bere. Vor fi prezenti cu standuri : BAKLANI – Jean-Talon & Brossard, Pâtisserie ANGELICA, Les gâteaux-cheminées de GYURI, sucurile de mere biologice de la Ferme ROKA si multe alte surprize de descoperit la fata locului.

O expozitie cu vanzare a fashion designerului KlauKor va fi deschisa pe toata durata zilei de 5 iulie.

Certificatele-cadou de la SPA-boutique MAISON ISHI nu vor lipsi nici anul acesta !

Pentru copii, programul va generos : in deschidere trupa de teatru RIDENDO va prezenta un program special de muzica si dans, urmata de ansamblul « Românasul » de la Scoala Junimea Româna din Montreal va prezenta spectacolul « Lumea copilariei », un moment artistoc vesel si totodata impregnat de nostalgie pe ritmuri de vacanta si voie-buna. Tinerele talente care vor incanta publicul cu melodii din repertoriul romanesc si international sunt : chitarista si solista Alexandrina Ticu, Andreea-Sanziana Grigorescu, Maria-Raluca Tunaru si Lorena Apian, numita « Mica ciocarlie » de la Montreal.
Raluca Dragota, psihopedagog la Scoala Junimea R din Montreal va executa maquillage pour enfant, demonstratii ingenioase de pictura pe fata pentru cei mici. Nu vor lipsi demonstratiile de karate pentru copii oferite de sensei Claudiu Dumitrascu si de elevii scolii, precum si cursurile de initiere in autoaparare sustinute de tanarul antrenor Vladimir Alexandru. De asemenea, va fi si o demonstratie de sah, un sport al mintii, sub indrumarea prof. Cezar Aurel Banu de la Scoala « Junimea Româna ».

Spectacolele si concertele vor fi prezentate pe scena de pe Insula St. Elena din Parcul Jean-Drapeau, unde ne-am dat intalnire in ultimii ani, numita Air Pique-nique sau Carrefour du Monde, imediat langa P9 si La Ronde.

Programul din acest an va avea numeroase surprize, precum certificate cadou in valoare de peste 5.000 $, care vor fi oferite pe loc, in diferite momente ale zilei, participantilor din public, asa ca nu ezitati sa va blocati agenda pentru 5 iulie si sa va inarmati cu scaunele si mese pliante, palarii sau umbrelute de soare si sa va asigurati un loc inca de dimineata, pentru a putea petrece ziua de duminica la FESTIVAL.

Asadar, mai mult ca oricand, nu ratati a 9-a editie a Festivalului EUROfEST in cadrul editiei aniversare a WEEKENDS DU MONDE 2015!
ACCESUL ESTE GRATUIT, indiferent de varsta !

Partenerul media constant de la prima editie este ziarul « PAGINI ROMÂNESTI », caruia i s-au alaturat de-a lungul timpului postul romanesc de televiziune online « LTVro from Canada » din Montréal si postul românesc « ESCUtv » care emite pe canalul ICI.

Simona Hodos
Directrice EUROfEST
info@eurofest.ca
www.eurofest.ca
www.associationrocade.ca