Jean Taranu

"Tangential sau direct, aproape fiecare dintre romanii din Montreal a auzit vorbindu-se de doctorul Jean Taranu, cum a auzit de Campul Romanesc de la Val David jean taranusi de vesnicile neintelegeri din comunitatea romaneasca montrealeza. Adevarul este ca dl. dr. Jean Taranu nu a fost mereu perfect, nu a avut colaboratori perfecti si nu a reusit sa-si indeplineasca toate scopurile propuse. Dar mai este adevarat ca nu exista o singura persoana in comunitatea noastra care sa fi facut atat de multe pentru romanii din Montreal si nu numai; care sa tina atat de mult la romani si la tara-mama; care sa fie atat de roman, in sensul curat si frumos al romanitatii pierdute aproape de noi toti". - ziarul Doina. 

Nea Jean - cum ii spun tinerii - s-a nascut la 31 ianuarie 1921, la Docnecea, Resita. Dupa absolvirea liceului la Oravita (1940), face studii de medicina, initial la Sibiu, apoi la Breslau si Paris, luandu-si echivalenta de licenta in medicina la Sorbona (1946) ca bursier al guvernului francez.

La Paris a fondat un dispensar pentru refugiatii romani (1947) si a fost secretarul Scolii Romane de la Fontenay-aux-Roses si al Societatii Studentilor Romani din Paris (1945-1947), precum si unul din membrii fondatori al Caminului Studentesc Roman "Mota Marin" din Madrid (1950).

In anul 1951 emigreaza in Canada, stabilindu-se la Montreal. Initial lucreaza intr-un spital, apoi isi deschide propriul cabinet unde a profesat timp de aproape patru decenii ca medic generalist.

In 1952 devine unul din membrii fondatori ai Asociatiei Romane din Canada (A.R.C.), fiind primul ei secretar (1952-1956) si apoi presedinte (1956-1970 si 1985-1991).

In 1970, impreuna cu Vasile Posteuca si Alexandru Fonta, doneaza Asociatiei o parte din terenul care va deveni ulterior Satul Romanesc de la Val David, in jurul caruia s-au stabilit peste 20 de familii de romani. Aici au loc in fiecare vara numeroase activitati social-culturale romanesti.

In 1970 inaugureaza Ora Romaneasca, emisiune de radio transmisa din Montréal, iar in 1974, buletinul Curierul Romanesc.

Tot in 1974, initiaza fondarea Federatiei Asociatiilor Romanesti din Canada (F.A.R.), a carei presedintie o asuma in perioada 1974-1980. F.A.R. Canada a fost conceputa ca un organism menit sa coordoneze activitatea organizatiilor comunitare romanesti din Canada, ca un for reprezentativ in raporturile cu autoritatile guvernamentale canadiene.

 

Noutati ARC

Evenimente

Foto

Video

 

CONTACT

  www.arcanada.org

  info@arcanada.org

 

Parcul Val-David

2210 Montée Predeal-Trudeau
Val-David , Qc , J0T2N0 Canada