Gala personalitatilor romanesti - Parteneriat multiplu, simtire romaneasca unica - Lista Laureatilor

Gala personalitatilor romanesti - Parteneriat multiplu, simtire romaneasca unica.

In data de 1 decembrie 2012 a avut loc, la centrul de recptii Carlton (8860, boul. Langelier, Montreal) prima gala a personalitatilor romanesti din Canada, gala realizata de Asociatia romana din Canada (ARC), Comunitatea romanilor din Montérégie (CRM), Comunitatea moldovenilor din Québec (CMQ) si Asociatia culturala romana (ACR). Ideea care a stat la baza acestei actiuni a fost aceea de a celebra in cadrul comunitatii romanilor montrealezi personalitatile care s-au facut remarcate in domeniul profesional, artistic, cultural si comunitar in societatea canadiana de adoptie. In plus, pentru ca era vorba de personalitati romanesti, a fost aleasa ca data de desfasurare a evenimentului Ziua nationala a Romaniei. Iar pentru ca aceasta zia nationala marcheaza "Marea Unire" din 1918, vom desconspira si intentia "din planul secund" a laureati galaorganizatorilor, aceea de a oferi un semnal de "unire" a comunitatii romanesti din Montreal, prea (de) mult dezbinata. Cat de mult vom fi reusit, ramane sa o demonstreze viitorul...

Desemnarea laureatilor "Galei" a avut loc in cadru festiv, dupa ce acestia fusesera alesi prin vot cu o zi inaintea evenimentului, de catre un juriu format din reprezentanti ai celor patru asociatii organizatoare, la care s-a adaugat Adrian Ardelean, implicat voluntar in organizarea intregii actiuni. De remarcat votul destul de strans pentru desemnarea laureatilor, intr-unul dintre cazuri fiind nevoie chiar de un tur suplimentar de vot, pentru alegerea castigatorului intre doi nominalizati care terminasera turul intai la egalitate. Cu convingerea ca aveti cunostinta despre lista de nominalizari pe categorii, va transimtem in cele ce urmeaza lista laureatilor:

  • Profesionisti de marca: Vania Atudorei
  • Dezvoltare comunitara: Florin Salajan
  • Oameni de afaceri: Ilie Crisan
  • Promovarea culturii româneşti: Nicolae Margineanu

La categoria "premii de excelenta pentru intreaga activitate" s-au oferit plachete omagiale unui numar de sase personalitati care si-au adus contributia, prin munca si activitatea lor, la dezvoltarea culturii si spiritualitatii romanesti: dr. Paul Dancescu, Ionela Manolescu, Joseph Bota, Lucian Bute, Nicolas Mateescu-Matte şi prof. Jacques Bouchard (ultimii trei, absenti de la festivitate, urmeaza sa primeasca plachetele cu o alta ocazie). In paralel cu festivitatea de decernare a premiilor si ulterior acesteia, "Gala personalitatilor romanesti" a oferit celor prezenti un foarte reusit si apreciat spectacol folcloric, la care si-au dat concursul orchestra "Virtuozii de la Montreal" si solistii vocali Mariana Ilutiu, Maria Dedisin si Nicu Capotescu precum si formatia de dansuri populare HORA, acestia reusind sa ridice la dans majoritatea mesenilor prezenti. Luand in considerare numarul mare de persoane, putem afirma ca evenimentul a fost un succes (si asta in ciuda pretului de participare nu foarte mic, de 65 de dolari de persoana). Gandita dupa "scenariul" galei de decernare a premiilor Oscar, manifestarea a fost numita (cu speranta de catre organizatori si cu ironie de catre adversari) "Oscarul comunitatii romanesti din Montreal", dar si-a castigat dreptul de a purta cu mandrie acest nume si de a-l transforma, in anii viitori, in renume. Pentru ca reusita din 2012 ii ambitioneaza pe organizatori sa repete evenimentul si in anii viitori, eliminand micile imperfectiuni de parcurs si facand din "Gala personalitatilor romanesti de la Montreal" un brand de mare succes!

Mihaela Serban (secretar ARC): Gala personalitatilor romanesti cu ocazia Zilei nationale a Romaniei se vrea un eveniment peren. Promovarea valorilor romanesti, promovarea limbii, culturii si traditiilor si construirea unei comunitati tot mai unite si mai puternice stau la baza acestui proiect care va continua sa creasca si sa includa pe  toti romanii din Canada. Putem anunta deja organizarea Galei 2013, iar pentru ca acest eveniment sa fie pe masura comunitatii si a calibrului personalitatilor romanesti cu care ne mandrim, va rugam sa ne trimiteti sugestii, nominalizari si informatii la info@arcanada.org."

Marius Finca (vicepresedinte ACR): "Gala personalităţilor romanesti, un eveniment inedit, gândit şi realizat de patru organizaţii româneşti complementare, a demonstrat inca o data ca atunci cand exista dorinta si respect se pot realiza lucruri frumoase. Succesul peste asteptari al evenimentului ne obliga practic sa continuam, deoarece sunt multi alti romani care fac cinste Montreal-ului, indreptatiti la nominalizarei si la premii. Dar mai presus de toate s-a reconfirmat ceea ce bunicii si strabunicii nostri stiau cand s-au adunat la Alba Iulia: ca in unire sta puterea."

Nicolae Margineanu (vicepresedinte CMQ): "A spune mult prin putine cuvinte este o mare maestrie si nu chiar toti o au. De aceea eu o sa incerc sa expun doar convingerea ca organizarea acestei  gale a personalitatilor romane din comunitatea montrealeza de catre cele patru asociatii romanesti  a demonstrat inca odata ca romanii pot fi uniti si ca pot conlucra foarte bine si creativ. Salut, in acest context, deschiderea manifestata de partenerii nostri fata de CMQ, care cred ca s-a achitata in bune conditii de sarcina organizatorica asumata. Cu un astfel de spirit de echipa, am convingerea ca urmatorul eveniment similar va fi si mai reusit."

Pentru conformitate, Adrian Ardelean

 

Noutati ARC

Evenimente

Foto

Video

 

CONTACT

  www.arcanada.org

  info@arcanada.org

 

Parcul Val-David

2210 Montée Predeal-Trudeau
Val-David , Qc , J0T2N0 Canada